Sausos odos priežiūra

BABOR cleansing

Sausa oda dažnai būna plonesnė, jai trūksta drėgmės ir lipidų, sutrinka odos barjerinė funkcija, dėl to oda gali būti šiurkšti ir linkusi vis dažniau pleiskanoti. Dažnai atsiranda įtampos, dirginimo ir paraudimo pojūtis. Labai sausa ir stipriai sudirgusi oda gali niežėti ir trūkinėti.

Sausos odos priežastys

Sausą odą gali sukelti tiek vidiniai, tiek išoriniai veiksniai. Viena vertus, sausą odą gali lemti genai, tačiau, kita vertus, odos išvaizdai didelę įtaką gali turėti ir skirtingi metų laikai.

Sausa oda: išoriniai veiksniai

Sausa oda žiemos metu

Žiemą drėgnas šaltis lauke ir sausa šiluma viduje labai vargina odą, todėl veido ir rankų odos sausumas yra gan dažna problema. Dėl žemos temperatūros susiaurėja kraujagyslės, todėl blogiau cirkuliuoja kraujas ir oda mažiau aprūpinama maistinėmis medžiagomis. To pasekoje sumažėja natūrali odos apsauginė funkcija ir oda tampa sausesnė.

Sausa oda vasaros metu

Mūsų oda išskiria daugiau drėgmės esant itin žemai ar labai aukštai temperatūrai. Gausus prakaitavimas per vasaros karščius bei neapsisaugojimas nuo saulės UV spindulių, susilpnina natūralų odos barjerą bei oda netenka riebalų ir drėgmės, tampa paraudusi ir įsitempusi. Šiai būklei progresuojant, oda gali pradėti niežėti ir pleiskanoti. Dažni nudegimai saulėje gali sukelti negrįžtamus odos pažeidimus ir padidinti odos vėžio riziką, tačiau tinkamai dozuojami saulės spinduliai teigiamai veikia mūsų odą ir aprūpina ją būtinu vitaminu D.

Sausa oda dėl netinkamos priežiūros

Patartina atkreipti dėmesį į valymui naudojamas priemones – sausai odai ypač tinka švelnus veido prausiklis, tačiau nerekomenduojama naudoti valomųjų gelių be riebalų. Kadangi sausa oda dažnai būna jautresnė, reikėtų pabrėžti, kad odos šveitimas turėtų būti atliekamas rečiau.

Sausa oda dėl sąlyčio su vandeniu

Valydami odą švariu vandeniu pašaliname negyvas odos ląsteles, nešvarumus ir kitas kenksmingas medžiagas, tačiau per dažnas kontaktas su vandeniu gali atimti iš odos drėgmę ir sebumą, gali atsirasti nemalonus tempimas.

Tekstilės gaminių sukeltas odos sausumas

Sausa pleiskanojanti ir niežtinti oda taip pat gali pasireikšti dėvint aptemptus drabužius, kadangi oda greičiau suprakaituoja ir į ją patenka mažiau oro. Taip pat odą gali sudirginti šiurkščios drabužių medžiagos ar cheminiai priedai, esantys pačioje medžiagoje arba atsiradę dėl skalbimo.

Sausa oda: vidiniai veiksniai

Sausa oda dėl nepakankamo skysčių kiekio

Jei negeriate pakankamai skysčių, oda netenka drėgmės atsargų, todėl nepamirškite gerti pakankamai vandens per dieną, o geriausia gerti dar prieš pajuntant troškulį.

Sausa oda dėl prakaitavimo

Gausiai prakaituodami, per trumpą laiką netenkame reikiamų druskų ir skysčių, o tai atsispindi odoje, ji tampa paraudusi ir įsitempusi. Vartojant daugiau skysčių, galime kompensuoti jų trūkumą iš vidaus.

Sausa oda dėl nikotino

Rūkymas kenkia kūnui ir odai, rūkančiųjų oda dažnai būna pilkšva, blyški ir sausa, taip pat gali atsirasti ankstyvų raukšlių. Taip yra dėl nikotino, kuris pažeidžia odos audinius ir kraujagysles bei paveikia kraujotaką.

Sausa oda dėl streso

Stresas greitai atsispindi odoje, nes jis gali sutrikdyti hormonų pusiausvyrą ir taip neigiamai paveikti skysčių balansą. Blyški, labai sausa oda ir dėmelės gali būti ilgalaikio streso pasekmės.

Sausa oda dėl hormoninių pokyčių

Hormonai turi įtakos mūsų odai, o ypač moterų oda dėl hormoninių pokyčių gali keistis kelis kartus per gyvenimą. Pavyzdžiui, lytinio brendimo metu oda tampa riebesnė ir labiau linkusi į bėrimus, o vartojant kontraceptikus ar pastojus ji gali natūraliai grįžti į normalią būseną. Menopauzė taip pat dažnai lemia odos pokyčius – ji dažniausiai tampa daug sausesnė. Žinoma, natūralus senėjimo procesas taip pat atlieka tam tikrą vaidmenį.

Sausa oda vyresniame amžiuje

Su amžiumi odos drėgmės ir riebalų kiekis natūraliai sumažėja, taip pat mažėja ir ląstelių aktyvumas, todėl viršutinis odos sluoksnis atsinaujina lėčiau ir oda tampa plonesnė, tad sausa oda su amžiumi linkusi greičiau raukšlėtis.

Ką daryti, jei turite sausą odą?

Naudodami tinkamas odos priežiūros priemones, galite pagerinti sausos odos būklę, ypač jos regeneraciją, ir optimizuoti drėgmės bei riebalų kiekį.

BABOR rekomenduojami produktai sausai odai:

-30%
WC_Product_Simple
0 out of 5
-26%
WC_Product_Simple
5.00 out of 5
-40%
WC_Product_Simple
5.00 out of 5
WC_Product_Simple
5.00 out of 5
-30%
WC_Product_Simple
Neturime
0 out of 5